Johan Zevenbergen (1949) volgde een opleiding tot fotolithograaf aan de Rotterdamse Grafische School. In 1976 stopt hij met werken als fotolithograaf en wijdt zijn leven aan de schilderkunst.

Hij start met figuratief werk en zal later steeds abstracter gaan werken.
Het worden geabstraheerde landschappen, geïnspireerd op notities die hij tijdens wandelingen maakt. Snelle houtskoolschetsen van vorm, licht en donker, boven en onder. Later ontdekt Johan dat niet de natuur het onderwerp is, maar de ervaring van de wandeling zelf, die hij in zijn werk gebruikt.

Na een schilderscarrière van dertig jaar stopt bij Johan Zevenbergen de ‘noodzaak’ om te schilderen. “Schilderen is een proces dat zich niet laat dwingen.” De drie daaropvolgende jaren waren leeg, maar ook een noodzaak. In die leegte ontstond ruimte waarin het proces doorgaat. Soms is het niet-schilderen belangrijker dan het schilderen.

Alle facetten van het schilderen heeft hij onderzocht, alle technieken geprobeerd. Vroeger gebruikte hij veel verf en veel kleuren. In zijn latere productieve periode brengt Johan dunne lagen van primaire kleuren aan die zich door hun opstapeling lijken te mengen tot secundaire en tertiaire kleuren. “Kunst is een vorm van bedrog, want deze kleuringen treden feitelijk niet op. Alleen ons oog neemt iets anders waar.”

De werken die hier vertoond worden zijn de laatste die zijn ontstaan na de periode van niet-schilderen. De titels zijn Gestalt, Hermitage, en Rood Geel Blauw. Deze werken gaan over het proces van het schilderen. “De fascinatie voor het schilderen zit in het proces, dat is de reden waarom ik schilder, niet het resultaat. Schilderen gaat over falen. Het zoeken naar het sublieme, ‘het licht’. Het moet een verbeelding zijn die ik niet ken, maar wel herken.”

“Het proces is het meest interessant, het is een vorm van toveren, de verwondering die een kind bij een goochelaar heeft, de verrassing. Dat is wat me steeds doet terug keren naar het schilderen, die magie.”

Niet zozeer wát hij schildert maar het hoe wordt steeds belangrijker. Het idee raakt ondergeschikt. “Wat ik schilder komt vanzelf naar voren, tijdens het schilderen kom ik het doel wel tegen, ik herken het op een gegeven moment. Hé! dat is wat ik zoek!”

“Bij voorkeur gebruik ik Gouache, het liefst dun, glacerend, veel transparante lagen over elkaar. De kleuren worden als het ware ’optisch gemengd’ door het licht. Hierdoor blijven alle onderliggende lagen zichtbaar, deze schemeren er als het ware doorheen.”